pondelok 5. júla 2021

Kroměříž: do roka a do dňa

Prvá júlová nedeľa roku 2020 patrila výletu do Kroměříža. Náhoda tomu chcela, že prvá júlová nedeľa aktuálneho roka patrí výletu tým istým smerom. Na pekné miesta sa vraciam rád a v prípade moravských dediniek a miest nemožno urobiť výnimku.
Aj dnes som mal so sebou kameru. Komu sa nechce čítať a len si očami prebehne obrázky, môže si rovno kliknúť sem:
Video je komentované (ako sa stalo dobrým zvykom) a trvá približne 11 minút.

Budík na šiestu, raňajky a všetky ranné procedúry. Zbaliť ruksak, naložiť všetko do auta, bicykel na strechu a chvíľu po siedmej konečne vyrážam z Čadce. Je predo mnou presun do Vsetína, odkiaľ som naplánoval 129 kilometrov dlhý okruh cez moravské dedinky, mestečká, ale aj cez nekonečné polia a lány. 8:45 sadám na bicykel a vyrážam v ústrety letnému dobrodružstvu.
Trasu sa naplánoval tak, aby som nešiel po tých istých cestách ako vlani. Nešlo to tak urobiť na 100%, ale myslím, že nakoniec sa mi to celkom podarilo. Tiež idem okruh v opačnom smere, teda najprv južnou časťou ponad väčšie mestá ako Zlín a Otrokovice. Ich centrá som navštívil pred rokom a tak teraz volím pre zmenu menšie dediny. Najznámejšou z nich sú nepochybne Slušovice. Miestny Agrokombinát Slušovice (JZD / JRD) bol v bývalom Československu často vykresľovaný ako "socialistický zázrak."
Keď kreslím trasu do mapy večer pred výletom, snažím sa vždy nájsť zaujímavé miesta. Historické budovy, výhľady a iné body záujmu. Mlyn na obrázku je dôkazom, že nie vždy sa mi to podarí na 100%. O to väčšie je vždy moje prekvapenie a radosť keď na niečo také, často hneď popri ceste, natrafím. Mlyn holandského typu stojí v obci Štípa v Zlínskom okrese a ak pôjdete do miestnej ZOO, môžete si trasu spríjemniť návštevou tohto pekného miesta. Keď už spomínam ZOO (Zlín - Lešná), to je tiež prípad sám o sebe. O jej prítomnosti som totiž nemal poňatia.
A pritom, ak by som nehľadel na cestu ako zodpovedný cyklista, mohol som napríklad obdivovať exotické vtáctvo priamo pri ceste :) Budiš mi ku cti, že vďaka veľkému nápisu ZOO som nakoniec správne vytušil, čo za atrakciu tu majú.
Pozvoľne som klesal do nížiny a popri ceste sa čoraz častejšie popri pasienkoch začali objavovať obsiate lány. Fryšták, Zahnašovice, Ludslavice, Kurovice a ďalšie dedinky oddelené pásmi poľnohospodárskej pôdy. Na miestnych komunikáciách tu stretávam len minimum áut. Navyše keď už, všetky ma obchádzajú pekne zoširoka. Nedeľná idylka.
Most ma prevedie cez rikeu Moravu a ja sa tak konečne môžem napojiť na cyklotrasu známu pod menom Moravská stezka. Táto ma privádza až do samého srdca - centra mesta Kroměříž.
Poučený z minulého roka už ani neskúšam dostať sa do kvetnej záhrady. Rozsiahleho areálu Arcibiskupského zámku, zapísaného v UNESCO. Vlani tu bol vstup s bicyklom zakázaný a neverím, že by sa na tom bolo niečo zmenilo. Radšej sadám k poslednému voľnému stolu na terase miestneho pivovaru a pri čakaní na hovädziu sviečkovú na smotane relaxujem a  zbieram sily do druhej polovice cesty.
Cez Hulín pokračujem na Holešov, pričom sa neustále snažím držať menej frekventovaných ciest. Darí sa mi to náramne. Naťahujem ruky ponad plot, aby som odfotil zámok Holešov s priľahlým parkom a hvezdárňou. 
Pri plánovaní trasy som chvíľu zvažoval zaradiť do itinerára aj známe pútnické miesto Svatý Hostýn. Poznám sa však natoľko dobre, že viem, že po 90 kilometrov v sedle sa mi nebude chcieť absolvovať túto zachádzku spestrenú nie práve najkratším stúpaním na vrchol. Pre účely blogu musí tentokrát stačiť fotografia onoho miesta pekne z diaľky.
Táto fotografia vznikla s jednou nohou v mravenisku. Zistil som to tak, že pri jazde som zaznamenal isté šimranie na lýtku pravej nohy. To si lesné mravce veselo pochodovali smerom nahor po mojej nohe. Nebolo ich málo. Aspoň som mohol oceniť špecifickú priľnavosť cyklistických gatí. Prešiel som Bystřici pod Hostýnem a cesta sa začala nenápadne zdvíhať. Vlastne sa dvíhala už od Hulína, ale až teraz to bolo citeľne poznať. To ale nebolo všetko.
Predo mnou bolo stúpanie na kopce Tesák a Troják. Zvlášť ten druhý má pre mňa veľmi originálne meno. Hlavne preto tu robím svoju poslednú zastávku pred dlhým zjazdom až do Vsetína. Tu mi ostáva už len napojenie sa na cyklotrasu a šťastný dojazd na parkovisko, kde som ráno začínal. Prázdniny som hádam nemohol odštartovať lepšie. 

Mapa trasy: mapy.cz



Vlado

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára